Kære klubformænd og kære dommere.
Julen nærmer sig, og det er tid at sige jer alle tak for i år med ønsket om en glædelig jul.
2024 blev historisk for DFU. Dommerne kom på finansloven og fik for første gang i historien officielt anerkendt dommergerningen som en idrætsgren til gavn for almenvældet.
Samme dag fik vi endelig hævet skatteloftet til 300 kroner pr. kamp. To måneder før forventet.
Jeg vil gerne takke alle for jeres indsats i året, der gik. Næste år byder på tøjaftale, nye tilbud og nye muligheder for danske fodbolddommere.
God læselyst og glædelig jul.
Jens Rohde,
Formand for DFU
Nyt institut for sportsdommere
Medlemmer af DFU automatisk adgang til medlemstilbud.
Med mandat fra DFU delegeretmødet i november har DFU i samarbejde med regeringen, Viborg Kommune og Viborg Idrætsråd stiftet Institut for Sportsdommere, som vi nu vil arbejde på, også får opbakning fra andre forbund og kommuner.
Det lykkedes for første gang i historien at få dommergerningen på finansloven, og det ser DFU-for-
mand Jens Rohde som en kæmpe anerkendelse af alle dem, der weekend efter weekend og uge efter
uge tager en tørn på og i de danske sportsarenaer. Vi har målrettet arbejdet på det her i et år. DFU er initiativtagerne til instituttet og foreningen, og vi har lavet et større politisk projektarbejde. Dels for
at give os noget mere manpower at arbejde med i dagligdagen, dels for at give den nødvendige efteruddannelse i ledelse og konflikthåndtering og en øget trivsel dommerne imellem på tværs af idræts-
grene, siger Jens Rohde.
Dommerinstituttet får hjemsted i Viborg med DFU-formanden som daglig leder. Men det er ambitionen, at der skal være afdelinger flere steder i landet, fortæller formanden og afslører samtidig, at han forventer en stærk formand på plads fra årskiftet.
Vi har et godt øje til en mand, der både kender dommergerningen og kan åbne vigtige døre for os,
siger Jens Rohde og løfter også lidt af sløret for, hvad der kommer på programmet.
Vi kommer til at lancere en række attraktive tilbud i form af både videreuddannelse med sportspyskologer, skuespillere, konflikteksperter og lignende.
Vi vil sætte bodycams på breddedommere og lave uddannelsesvideoer, og vi kommer til at lave nogle camps, så man ikke bare bliver bedre som dommer, men også får redskaber til sit arbejde og sin dagligdag, siger Rohde og understreger, at det ikke handler om at uddanne folk i fodboldregler eller lignende.
Det har vi forbundene til. Vi løfter en anden opgave, og samtidig vil vi tilbyde sportsrejser og lignende relationsdannende aktiviteter for vores medlemmer, siger Jens Rohde.
På DFU-delegeretmødet i november i Odense, besluttede de delegerede, at DFU kan indgå i partnerskab med tredjepart, når der samtidig redegøres for de budgetmæssige konsekvenser.
I forbindelse med dommerinstituttet, blev for dette års budget vedtaget, at DFU betaler for DFU-med-
lemmernes medlemsskab af den forening, der driver instituttet. På den måde får alle DFU-dommere en ret til at nyde godt af de tilbud, som instituttet tilbyder. Ikke-medlemmer vil også kunne deltage, men det bliver til en markant anden pris, siger formanden og glæder sig over, at uddannelse og stærke tilbud nu også bliver breddedommere i Danmark til dels.
Ud over de uddannelsesmæssige og relationelle tiltag vil Institut for Sportsdommere også påtage sig et socialt ansvar i samarbejde med kommuner og integrationsmyndigheder ved aktivt at gå ud og fortælle om de mange muligheder, som dommererningen byder på.
At være dommer giver identitet. Det er en idræt i sin egen ret, hvor man selv styrer træning og sin dagligdag. Samtidig kan man tjene lidt som et attraktivt fritidsjob. 15 procent unge mennesker dyrker ikke idræt og har intet fritidsjob. Dommergerningen har begge elementer, og samtidig kan den give de unge nogle redskaber i deres videre udvikling. Hvis vi så samtidig kan skabe nogle nye rekrutteringsgrundlag og derigennem bidrage til at løse problemet med mangel på dommere generelt og bredt i idrætten, vil vi være nået langt, siger DFU-formanden.
DFU’s bestyrelse retter samtidig en tak til regeringen og ikke mindst finansministeren, finansordfører Benny Engelbrecht fra Socialdemokratiet og Venstres Hans Andersen, der alle tre var i stand til at se tingene i et bredere samfunds- og idrætsperspektiv.
Hvis ikke der er dommere, kan andre ikke dyrke deres idræt på ordentlige vilkår. Det er ligegyldigt, hvilken idræt vi taler om. At der nu er kommet en politisk erkendelse heraf og en anerkendelse til dommergerningen som fag, giver os en enestående mulighed for at lade vores fag stå i egen ret og udvikle det til glæde og gavn for alle, slutter Rohde.
Skatteloftet hævet til 600 kroner pr. dag og 300 kr. pr kamp – takster for 2025 er DKR. 280
DFU takker politikerne og Skatterådet for at have lyttet.
Når vi i DFU har været aktivt rejsende i politik det seneste år og gentagne gange har besøgt Christiansborg, har det ikke alene været for at søge støtte til at søsætte Institut for sportsdommere. Vi har også benyttet lejligheden til at advokere for det, som bestyrelsen på dele-
geretmødet i 2023 lovede at arbejde på: At få skatteloftet hævet fra 250 kroner pr kamp til 300 pr. kamp og 600 kroner pr. dag.
Efter den gældende aftale mellem DBU og DFU følger den årlige stigning i dommernes omkostningsgodtgørelse procentsatsen i
Danmarks Statistiks lønreguleringsindeks for
privat ansatte.
Det betyder, at de indefrosne stigninger (2022-2024) nu slår igennem og beløbet for 2025 bliver kr. 280 for en 90-minutters kamp.
Derefter vil indeksreguleringen ske hvert år, indtil beløbet for dommernes omkostningsgodtgørelse for en 90-minutters kamp rammer det nye loft for skattefri omkostningsgodtgørelser, som Skatterådet har bekendtgjort.
Delegeretmøde med hygge, fest og resultater
Årets delegeretmøde i Odense forløb over to dage.
Delegeretmødet på Grand Hotel I Odense i november blev på mange måder en ny begyndelse for DFU.
Der var mange deltagere både fredag og lørdag. Der var mange gæster og vigtigst af alt: Der var en positiv ånd og en udbredt samarbejdsvilje til og fra alle sider.
Det betød en række nyskabelser, herunder en forventning om et forstærket samarbejde med DBU om mentor- og fastholdelsesordninger, tøjaftale, internationalt samarbejde med Referee Abroad og det omtalte Institut for Sportsdommere.
På de øverste tre fotos er der hygge fredag aften.
Nederst til venstre ses Morten Rask fra Aarhus Fod-
bolddommerklub fortælle om de mentor-programmer, som skal følge med en eventuelt tøjaftale. De skal sikre, at alle nye dommere er i løbende kontakt med den lokale dommerklub i DFU (vi forventer nyt herom ultimo januar). Og så bød delegeretmødet også på et højtideligt og vemodigt farvel til en af de længstsiddende formænd i DFU-historien, nemlig Holger Hansen fra Bornholms Fodbolddommerklub, der til marts stopper som formand i BFK (n. t.h).